Masternodes

Een mooie alternatieve manier van investeren KAN zijn investeren in Masternodes.

Een aantal weken terug ben ik hiermee in aanraking gekomen en heb ondertussen veel huiswerk gedaan, veel mensen gesproken en ben om met deze wereld kennis te maken zelf ook maar eens in een paar masternodes gestapt.

Op websites, forums en telegramkanalen heb ik onwijs veel informatie gevonden en heb hier onderstaand verhaal cq samenvatting van gemaakt in de hoop het voor een leek in het kort uit te kunnen leggen wat het inhoudt als je in masternodes wilt gaan investeren.

Masternodes zijn servers in een decentraal netwerk. Bepaalde blockchainnetwerken maken gebruik van Masternodes. Elk netwerk is anders dus ook Masternodes verschillen. Deze nodes zorgen er voor dat de regels worden nageleefd op het netwerk. Naast Masternodes zijn er ook gewone nodes. Bitcoin heeft ook nodes en deze zijn in het netwerk allemaal gelijk. Masternodes kunnen meestal net een beetje extra zoals verhoogde privacy op transacties, het mogelijk maken om transacties direct uit te voeren, het mogelijk maken om met beloningssystemen te wereken binnen crypto en het bepalen van het beleid binnen het cryptoproject. Ook hebben Masternodes als specifieke eigenschap een gedecentraliseerd begrotingssysteem. Nodes zijn niet exclusief voor alleen proof –of-stake of proof-of-work netwerken.

Om een Masternode te draaien moet je voldoen aan speciale eisen. Een masternode gebruikt dezelfde wallet software als een gewone node met dezelfde blockchaintechnologie.

Je hebt bijvoorbeeld een bepaald aantal coins nodig, een sterkere hardware om alle taken te volbrengen zoals snelle transacties en zorgen voor een veiliger netwerk. Ook moet je een statisch IP adres hebben. Als je een Masternode wilt draaien moet je een bepaald aantal cryptomunten vastzetten (Locken) in je wallet. Het is dus eigenlijk een manier van HODLEN Hoeveel en hoe vaak een node rewards krijgt verschilt per netwerk.Het hangt af van bijvoorbeeld het Block Reward en de hoeveelheid transacties door jouw Masternode zijn verwerkt. Het inkomen dat je genereerd hangt af ook af van de coin: hoe dat netwerk je beloont en hoeveel jouw cryptomunt uiteindelijk waard wordt. Ook bij Masternodes geldt: DYOR. Goede websites zijn bijvoorbeeld Masternodes.online en Masternodes.pro

Een Masternode kun je op verschillende manieren opzetten. Je kunt zelf je computer de hele dag laten draaien om altijd het netwerk te kunnen ondersteunen. Als dat niet kan kun je ook een viruele server VPS opzetten. Je huurt dan een server zoals VULTR die er voor zorgt dat je node altijd in de lucht blijft. Een node opzetten is relatief eenvoudig. Als je alle benodigdheden hebt is het een kwestie van de instructies van de ontwikkelaars volgen. Jouw coins geven je een bepaalde macht binnen het door jou gekozen netwerk. Tegelijkertijd valt of staat natuurlijk alles met de waarde van de munt. Hele goedkope Masternodes lijken interessant maar dan moet je er wel op vertrouwen dat het netwerk blijft bestaan en een bepaalde waarde blijft vertegenwoordigen. Wees kieskeurig en koop geen coins voor elke Masternode die je ziet.

Als je op zoek gaat naar een goede masternode zijn er een aantal basiscriteria: Kans op Adoptie – gaat men het project gebruiken, wat is het doel, is er vraag naar etc Actief team – nauw betrokken bij community, actief op Github, social media, discord etc Hoeveelheid Masternodes –> Hoe meer Masternodes er al zijn des te beter het is, er wordt schaarste gecreeerd en dat is beter voor de prijs. Volume – wordt er actief gehandeld – je moet je munt wel kunnen verkopen, 10.000 dollar is het minimum.

ROI – Return on Investment – Hoe hoger de ROI hoe hoger je rendement uiteraard Maar een hoge ROI met een team dat niet aan de coin werkt is niets waard tzt. Deze ROI lees je terug op de website van de munt maar ook op bijvoorbeeld Masternodes.online of Masternodes.pro

Als je een beslissing hebt genomen om een Masternode te kopen start je met het downloaden via de juiste wallet van de munt. Dat kan via de website maar check ook altijd even via Github of er een recentere update is gemaakt. Versleutel de wallet met een wachtwoord. (Instellingen > versleutel portemonnee)

Vervolgens koop je de munten voor je node plus een paar extra voor de fee op de exchange en verzend je deze naar je wallet. Huur een VPS server via bijvoorbeeld https://www.vultr.com/?ref=7577192 Deploy new server –> 1) Amsterdam – > 2) Ubuntu -> 3) $5 – > 4) IPV6 -> 5 en 6 overslaan en dan 7) Geef je server een naam, maakt niet uit wat daar staat. Bijvoorbeeld je naam en de naam van de munt. Ik heb bijvoorbeeld EefDKPC01 gekozen omdat ik van DKPC meerdere nodes wilde gaan draaien Voor de tweede node heb ik een tweede server aangemaakt enz. Je krijgt de VPS_IP:PORT te zien. Bijvoorbeeld VPS_IP:PORT 000.00.00.000

Via Bitvise genereer je je masternode key. Je logt in met je servergegevens en gebruikt de gegevens die verstrekt worden bijvoorbeeld via Github om je MN te installeren.

Bij DKPC is dat deze regel: sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y && wget https://raw.githubusercontent.com/DarkPayCoin/releases/master/dpc_mn_install.sh && bash dpc_mn_install.sh 😉

De gegevens die hier uit komen heb je nodig in je Masternode configuration file.

Daarna ga je weer terug naar je wallet. Je stuurt binnen je wallet het exacte aantal coins dat je nodig hebt voor je Masternode naar jezelf naar een door jezelf aangemaakt adres. Dat doe je door naar gereedschap te gaan, debug console en dan getaccountaddress in te typen + de naam van dat account. Bijvoorbeeld getaccountaddress TRUUSDKPC01. Je krijg dan een walletadres te zien. Deze selecteer en kopieer je en dan ga je naar verzenden in de wallet. Je vult het adres in en het aantal munten en drukt op versturen. Je krijgt dan al snel een melding dat je munten zijn verstuurd naar jezelf.

Daarna ga je weer naar Gereedschap binnen je wallet, debug console en typt Masternode Outputs. Ook dat adres even goed bewaren, kopieer en plak het even op een kladblok.

Ga daarna in je wallet naar Gereedschap – Open Masternode configuratiebestand – open deze met een kladblok en typ onder de andere tekst het volgende: (Naam van je Masternode wallet ) (spatie)( VPS_IP:PORT +… )(spatie)( Masternode generation key) (spatie) (Masternode output) (0 of 1)

Voorbeeld: TRUUSDKPC000.000.000:000 00wUMbFYbWtZRrzZAwCJtmRh5nhjEBG1aSQMuGMpZLARAMJiq4 f93k00bd695614e04a98aa9666cf75bgqsxb3110b162faed002c664cdc28eeb38 1

Als je dat hebt gedaan sla je deze op. Werk hier ontzettend nauwkeurig want anders kun je je wallet niet meer opstarten. Ik spreek uit ervaring. Uiteraard is dan in de meeste gevallen wel op te lossen maar ga daar niet zo maar van uit.

Sluit je wallet af en start deze opnieuw op. De wallet zal waarschijnlijk weer even moeten syncen. Ga naar instellingen en open je portemonnee dmv je wachtwoord.

Daarna ga je naar Masternodes (in de linkerbalk) en klik hier op. Op het scherm zie je je Masternode. Klik deze aan en klik daarna op Start Alias.

De tijd zal niet direct gaan lopen. Dit kan snel gaan maar kan ook enkele uren duren. Loopt deze na een x aantal uur nog niet start je je wallet desnoods nog een keer opnieuw op. Dit soort dingen hebben tijd nodig.

Als de tijd gaat lopen krijg je na verloop van tijd je rewards binnen. Dit kan ook lang duren, zeker de 1e keer. Meestal kan iemand van de community wel aangeven hoe lang dat ongeveer duurt.

Over je mining rewards kun je ook weer staking rewards krijgen zolang je je wallet op je pc open laat staan.

Sluit je de wallet af, gaan de masternodes rewards wel door op de achtergrond maar je staking rewards niet. Ik kwam in 1 van de telegramgroepen nog een handige video tegen. Het enige is dat het van xbi is maar het blijft in principe hetzelfde commando waar xbi-cli staat moet je dan (jouw munt)-cli zetten; check deze link maar: https://youtu.be/UGGWZ4k9jIk

Hoe maak je een Masternode Key: Hier is heel veel over terug te vinden op internet. Even in het kort als voorbeeld:

1) VPS via VULTR 2) Open Bitvise (IP + root + ww) 3) Download de wallet en krijg public key: a. DarkPayCoin: sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y && wget https://raw.githubusercontent.com/DarkPayCoin/releases/master/dpc_mn_install.sh && bash dpc_mn_install.sh

Voor andere coins, vraag het even na of bekijk de documentatie van het desbetreffende project.

Een mooie opmerking van waar je allemaal op moet letten bij het uitzoeken van een MN las ik in een telegramkanaal:

Kijk naar: Reward changes, masternode increases

En daarbuiten eventuele extra inkomsten buiten de standaard Mn payouts

Bij sommige coins krijg je ook extra rewards voor de ghosted transacties bv. Bij anderen krijg je een extra vergoeding per Mn. Staat allemaal in de whitepapers. Een simpel lijstje alleen maar op basis vd gegevens van mno is niet echt bruikbaar om een overwogen beslissing te nemen.

En dat allemaal daargelaten: die roi gaat alleen maar over het aantal coins wat je krijgt op exact dat moment. Die coin kan over x dagen/weken helemaal geen bak maar waard zijn (vooral jonge high roi coins). Doe gedegen onderzoek, lees je in, stel vragen op discord en investeer geen geld dat je niet kunt missen

Een fijne chatgroep op telegram is: https://t.me/masternodesnl

Ik hoop dat je hier iets wijzer van geworden bent – mocht je vragen hebben hoor ik het graag!

Overtuigd van het Altcoinbase team?